Att betonghåltagning är ett tungt arbete som kräver precision är det som gör arbetet så speciellt - och det som också gör att man som uppdragsgivare måste vara noga med att kolla upp det företag man anlitar. Finns det certifikat, hur lång erfarenhet har de anställda, kan man visa upp referenser från tidigare jobb - och vilka maskiner har man i maskinparken? Ju noggrannare du är med att kolla upp företaget, desto säkrare blir också jobbet och desto bättre blir resultatet.
Just säkerhet hör också yrket till. I och med att det handlar om håltagning i betong och andra hårda och tunga material så finns det alltid krav på säkerhet och på att säkerställa att vare sig person eller egendom tar skada i samband med arbetet. Det sker en massa olyckor i samband med att exempelvis väggar ska tas ner och arbetet med riskbedömning och analyser innan man sätter igång måste alltid ske.
Så ser framtidens betonghåltagning ut
Det finns emellertid också en framtid att se framemot och den ska vi försöka sia kring i denna text. Vad kommer att hända inom vårt yrke och vilka förbättringar kan implementeras för att dels minska risker, men dels också erbjuda bättre resultat? Vi tittar på några spännande punkter här nedan och som följer:
- Robotisering. Med hjälp av automatiserade håltagnings-robotar kan man göra hål med större precision och utan risker. Effektiviteten ökar också som en följd av detta. Betonghåltagning är ett tungt jobb rent fysiskt, men en robot får inte mjölksyra, eller hur?
- Fjärrstyrning. Redan nu kan man se att maskiner kan fjärrstyras och användas för håltagning i trånga utrymmen. Detta minimerar riskerna och det är något vi säkerligen kommer att se mer av i framtiden.
- Uppkoppling. Man kan se att IoT kommer att vara en del av framtidens håltagning. Genom att koppla upp exempelvis verktyg mot olika plattformar kan man optimera användning, planera arbetet och exempelvis maximera prestandan.
- Utbildning. VR och AI kan användas vid utbildningen till att bli betonghåltagare och studenterna kan träna upp sina kunskaper med hjälp av dessa verktyg - snarare än att träna på olika väggar och på olika typer av material. Detsamma gäller för mer komplexa projekt och för färdiga operatörer - man kan träna innan genom att använda sig av VR och genom detta också veta hur ett projekt ska genomföras på ett tryggt och säkert sätt.
- Säkerhet. Maskiner som slår av sig själva i samband med överhettning och vid exempelvis konstiga vibrationer kan rädda liv. Verktygen kommer också att vara både lättare att använda - sett till vikten - samt mer ergonomiska och minska stötar och vibrationer.
Andra inlägg
- Relining – så fungerar det
- Cisternkontroll – frågor och svar
- Bergdränering – Borra i berg för att leda bort vatten från husgrund
- Göra hål i bärande vägg
- Borra i husgrund
- Statusbesiktning av lägenheter
- Riva innervägg – en guide
- Klottersanering och fasadrengöring
- Rörinspektion med kamera – så fungerar det