Betonghåltagning i fastigheter med asbest - vad gäller?

Att ta hål i betong kräver alltid en god planering och en gedigen riskbedömning för att utesluta att delar av byggnaden tar skada eller att exempelvis bärande element kapas utan att stöttas upp. Ser man till många äldre byggnader, fastigheter och villor så kan även andra risker finnas.

Vad är asbest och hur är det farligt?

En tydlig sådan handlar om asbest. Asbest är ett samlingsnamn för olika mineralfibrer som förr användes i en stor utsträckning i olika typer av byggmaterial. Detta skedde inte av en slump: asbest visade sig nämligen ha extremt bra egenskaper sett till värmeisolering, hållbarhet, styrka och brandsäkerhet.

Men - och detta är det viktiga: tyvärr visade det sig även vara livsfarligt. Ungefär vid skiftet mellan 70-80-talet så upptäckte man att asbest i ett brutet tillstånd gav enorm skada på lungorna och där exempelvis lungcancer och asbestos drabbade många byggarbetare. I samband med att man rev upp exempelvis eternitplattor så frigjordes de farliga fibrerna som vid inandning aggressivt attackerade lungorna.

Så genomförs en betongborrning i fastigheter med asbest

Sedan 1982 är asbest totalförbjudet att använda som byggmaterial i Sverige. Det finns dock fortfarande kvar en massa asbest i svenska byggnader, som en logisk följd av att det fortfarande finns en massa äldre hus, fastigheter och byggnader.

Detta innebär att man alltid måste vidta försiktighetsåtgärder i samband med att renovering ska ske i äldre bostäder och fastigheter - och det gäller även som en direkt uppmaning till dig som privatperson. Ska du riva en vägg, slita upp en gammal korkmatta eller exempelvis riva ut ett innertak - se först till att kontakta ett företag för en asbestundersökning och, om behovet finns, en sanering av asbest.

Dammfri betongborrning minimerar riskerna

För oss blir ett arbete med betongborrning i en fastighet där asbest finns någonting som bygger på säkerhet. Efter en initial undersökning och inventering kring huruvida asbest finns - och i vilka mängder - så kontaktas Arbetsmiljöverket för att vi ska ges ett tillstånd för borrningen.

Därefter sker en sanering av fastigheten och detta sker dels med speciell skyddsutrustning - men även med hjälp av inneslutning och avspärrningar, om det behövs. Tredje part kan andas in fibrerna och måste således informeras och hållas på ett säkert avstånd alltmedan sanering och borrning sker.

Själva borrningen sker med hjälp av olika vatten- och luftreningssystem och detta för att dammet inte ska spridas för vinden. Man kan genomföra en betongborrning i fastigheter där asbest finns - men allt måste ske på ett 100 % säkert sätt.

Håltagning, sanering, VVS, transport – vi är med dig genom hela ditt projekt
29 Mar 2025