Att borra upp en tavla, en spegel eller en hylla hör bostaden till och allt detta bidrar både till en ökad funktionalitet och den bättre estetik. Beroende på vilket material som man ska borra i så uppstår också olika problem. Att exempelvis stöta på en vägg i betong kan då många att backa och känna att slaget är förlorat.
Borra mindre hål i betong
Behöver man verkligen göra det? Svaret är nej. Att borra i betong kräver förvisso lite extra kunskap och lite annorlunda metoder jämfört med borrning i exempelvis en gipsvägg, men det är långt ifrån en omöjlig uppgift. Vi tänkte här titta närmare på betongborrning och ge några enkla tips kring hur du ska göra för att lyckas.
Innan dess så ska vi dock tillägga följande: handlar det om håltagning så bör du alltid ta professionell hjälp. Ska du exempelvis borra i syfte att sätta in större fönster, en dörr eller kanske öppna upp för en mer inbjudande planlösning så ska du anlita ett professionellt företag för detta. Det kan nämligen komma att påverka hela bostadens bärighet och konstruktion och här måste en noggrann analys - följt av ett professionellt arbete med rätt maskiner - ske.
Tre enkla steg för att lyckas med betongborrning
Handlar det om mindre projekt där du exempelvis ska borra för att sätta upp en hylla så är det definitivt ett arbete som du kan klara av på egen hand. Vi går igenom tre enkla steg för att du ska lyckas - enligt följande:
-
Välj rätt maskin! Saknar du maskiner så finns det möjlighet att hyra sådana på exempelvis Cramo eller i bygghandeln. Vi betongborrning så ska du primärt välja mellan en betonghammare eller en klassisk slagborr. Rådfråga gärna om vilken av dessa maskiner som - baserat på vad du ska borra - passar bäst. En vanlig borrmaskin då? Nej, det fungerar inte. Den saknar den nödvändiga slagkraften som krävs för att penetrera ett så hårt material som betong. Risken är stor att din borrmaskin går sönder.
-
Välj rätt borr! Det spelar ingen roll vilken borrmaskin du har och hur mycket pengar den kostar - den kommer aldrig att bli bättre än den borr du stoppar i den. Här det viktigt att borren du väljer är anpassad för just betong. Om inte så riskerar den att gå av. Tänk även på att borren ska ha samma diameter som den plugg du väljer.
-
Börja borra - på rätt sätt! Då är det dags att börja borra. Det första du ska tänka på är att undvika överhettning. Konkret så innebär detta att du ska borra lite - vila - borra lite till - vila. Dra tillbaka borren med jämna mellanrum, helt enkelt. Borrhålet är en annan detalj att tänka på: det ska vara lika stort som både plugg och skruv. Förborrning är en annan sak som gör skillnad. Genom att borra upp ett mindre hål först så kan du sedan få till ett betydligt rakare hål när du väl ska borra i den ordinarie storleken. Ett annat tips är att sätta en tejp där borrningen ska ske och markera ett kryss på denna. Det förhindrar att borren glider omkring. Lycka till!
Andra inlägg
- Relining – så fungerar det
- Cisternkontroll – frågor och svar
- Bergdränering – Borra i berg för att leda bort vatten från husgrund
- Göra hål i bärande vägg
- Borra i husgrund
- Statusbesiktning av lägenheter
- Riva innervägg – en guide
- Klottersanering och fasadrengöring
- Rörinspektion med kamera – så fungerar det
- Vad är sömborrning?